• Xanthelasma

Xanthelasma

Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, geelbruine, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Vaak begint xanthelasma als een klein bultje binnenin de ooghoek wat vaak binnen enkele maanden uitbreidt naar zowel de boven- als onderoogleden. Xanthelasma is een onschuldige huidaandoening, maar wordt door veel mensen als onplezierig en ontsierend ervaren.

 

Oorzaak

Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de plaatselijke vetophoping. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingsstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Soms is er bij xanthelasma een erfelijke component aanwezig door onderlinge vetstofwisselingen. Diabetes of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan ook een aanleiding zijn om de huidaandoening te doen ontwikkelen. Xanthelasma wordt ook gezien als een vorm van huidveroudering en wordt ook dus ook vaak op oudere leeftijd gezien.

Behandeling

Bij DermaPuur kunnen we deze plekjes goed behandelen door middel van lasertherapie of de cryopen. Bij lasertherapie maken we gebruik van warmte waardoor de plek laag voor laag verhit zal worden en zal verdampen. Met de cryopen maken we juist gebruik van kou en bevriezen we het plekje. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van zowel de grootte als de vorm van de xanthelasma. Ook kan het nodig zijn om herhaal behandelingen te ondergaan, wanneer xanthelasma opnieuw wordt ontwikkeld.

Bel 072-572 10 51 voor een consult

Maak een afspraak