Acne komt vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen.  Acne kan beginnen op een jonge leeftijd. Mijn jongste patiëntje is nog maar 13 jaar oud. Acne is ook terugkerende huidaandoening. Het kan optreden rond 25-35 jaar. De erfelijke factor speelt hierbij een grote rol.  Als één van jouw ouders acne heeft gehad, is de kans dat je acne zal krijgen ook groter dan je leeftijdgenoten.  Met medicatie kan je acne tijdelijk onder controle houden. Maar op den duur door omstandigheden zoals stress op het werk, slaapproblemen, menstruatie, voeding en hormonenhuishouding kan de acne weer terugkeren. Het is een relatief chronische huidaandoening, daarom is het belangrijk dat je voor langere termijn jouw huid goed verzorgt zodat de acne zo min mogelijk terugkeert.  In deze blog ga ik uitleggen wat je kan doen voor je acnehuid.

Stap 1: slaap goed

Het beste is om tussen 10:30 en 11:00 uur te gaan slapen en dan 7 á 8 uur lang. Op vaste tijden slapen is ook belangrijk. Jouw lichaam heeft een biologische klok.  Hoe beter je uitrust,  hoe minder onrustig je acne.

Stap 2: Geen suiker en zuivel

Het is tegenwoordig bijna niet meer te vermijden om geen suiker in onze voeding te krijgen. Voor acnehuid, vooral voor de ontstekingen is het zeer belangrijk dat je suiker in jouw voeding zoveel mogelijk vermijdt. De glucose in de suiker kan diverse darm- en maagklachten veroorzaken. Als je te veel suiker binnen krijgt, kan het acne veroorzaken of verergeren.

Vaak is men onbewust wanneer hij/zij suiker eet. Het zit in veel voeding zoals: koekjes, snoep, frisdrankjes, energydrank, witte brood, witte rijst, rijstwaffel, fruitensap en ook verse geperst fruitsap etc. Het eten van groenten en echt een stukje fruit is een goede vervanger van suikerrijke voeding. Drink thee (zonder suiker) en water in plaats van frisdrankjes.

Zuivelproducten ook vermijden. Wat is zuivel: melk, kaas en yoghurt etc. Drink en eet plantaardige producten zoals sojamelk, sojayoghurt etc. Neem noten in plaats van kaas.  In melk zit lactose waardoor ook darmklacht en acne kan veroorzaken.

Stap 3: Neem goede en voor jouw huidtype geschikte producten

Reinigen, reinigen en nog eens reinigen is de ‘key’ voor een schone huid. Vooral als je olieachtige huid hebt. Als je in de middag je huid vettige aanvoelt, kan je nog een keer je gezicht reinigen met juiste reinigingsmiddel. Dus 3 keer per dag is niet overdreven voor een vette huid.

Stap 4: Ondergaan een kuur van acnebehandelingen

Een acnebehandelingskuur is aan te bevelen voor acnepatiënten die voor de eerst bij onze kliniek komen. Bij Huidkliniek DermaPuur zijn er verschillende behandelingsmethoeden die geschikt is voor een acnehuid onder andere: Skin Tech peelings, Laser/IPLtherapie en natuurlijke kruidentherapie.

Vaak verwacht men als hij bij een specialist komt, dat hij er zelf niks maar aan hoeft te doen. Dat is echter niet waar. Een doeltreffende acnebehandeling samen met huidverzorging thuis kan het mooie resultaat van de behandelingen zo lang mogelijk aanhouden.  Af en toe een onderhoudsbehandeling is ook nodig. Meeste acnepatiënten komen na hun kuur nog eens in de 2 á 3 maanden een onderhoudsbehandeling doen om de acne zo lang mogelijk onder controle te houden.

Echter is acne verschillend van persoon tot per persoon. Jij bent uniek en je acne ook. Daarom stellen we altijd een persoonlijke behandelingsplan voor jou op zodat je optimaal kan genieten van onze deskundigheid en snel en optimale resultaat kan bereiken voor jouw acne.