In mijn kliniek komen veel mensen die hun tatoeage graag willen laten verwijderen. Het gaat dan vaak om de naam van een ex of een tatoeage die niet meer past bij het leven dat ze nu hebben. Regelmatig komt het voor dat deze mensen hun tattoo ergens anders al hebben geprobeerd om te laten verwijderen, maar dat het niet gelukt is. Standaardvraag ik dan met welke laser de tattoo is behandeld, meestal weten ze dit niet. In dit blogartikel wil ik met je delen hoe een tattoeage verwijderen met een laser werkt en het stappenplan bij het verwijderen van een tattoo.

Werking van een laser

Om goed te begrijpen hoe tatoeagelaser werkt, is het allereerst belangrijk om dieper in te gaan op een stukje achtergrondinformatie. Een belangrijk aspect is daarin de ‘nano seconde’ (NS).  Een nano seconde is 1 miljardste seconde en wordt ook wel het piekvermogen/pulsduur van een laser genoemd welke bepaalt hoeveel energie in een nano seconde uit één lasershot.

In onze tatoeagelaser Q plus C is de piekvermogen van bijvoorbeeld: 6 nano seconde = 160.000.000 watt. Dit zegt u wellicht niets, maar ten opzichte van andere lasers is dit een zeer hoog vermogen. Dat is nodig om een mooi resultaat te bereiken bij het verwijderen van de tattoeage. De laser verdeelt de pigment inktdeeltjes van de tatoeage in duizenden ministukjes. Deze ministukjes worden vervolgens door het afweersysteem van de mens opgeruimd. De macrofagen zijn hier verantwoordelijk voor. Het proces van het afvoeren van de pigmentdeeltjes duurt lang. Daarom zit er tussen de laserbehandelingen iedere keer 8 weken.

Factoren die belangrijk zijn bij het verwijderen van een tattoo

Naast het vermogen van de laser zijn er nog een aantal factoren van belang bij het verwijderen van een laser. Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten tatoeages:

  • Sociale tattoos
    Dit zijn tatoeages die men zet als lichaamsversiering
  • Therapeutische of asthetische tattoos
    Tatoeages die worden gezet om een trauma te maskeren. Bijvoorbeeld een tatoeage om littekens te maskeren.

Om een tatoeage goed te behandelen kijken we vervolgens naar de volgende factoren:

  • Types tatoeages:
    • Professioneel gezet – meestal zijn deze tatoeages diep gezet in de ‘Dermis’, een diepe huidlaag.
    • Zelf gezet – meestal zijn deze tatoeages minder diep gezet en is de inkt van lagere kwaliteit.
    • Multi-kleur tattoos – Kost meer moeite om te verwijderen met een laser. (deze heeft Q-switched ruby laser (694nm en Q-switched ND:YAG laser (1064nm en 532nm)
    • Witte tattoos – Niet te behandelen met een laser
  • Oud of nieuw:
    Een oude tattoo is meestal al wat vervaagd, en daarom relatief makkelijker te verwijderen dan nieuwe tatoeage
  • Pigmentallergie of irritatie:
    Bij een huidirritatie kan het resultaat van een tatoeagelaser beïnvloeden
  • Donkere huidtypen:
    Zijn gevoelig voor hyper- of hypopigmentatie (pigment aanmaken of verdwijnen)

Behandeling van een tattoo verwijderen

Bij Dermapuur gebruiken we de Q plus C laser. De Q plus C laser is een effectieve tatoeageverwijderingslaser dankzij zijn hoge vermogen (3,7kVA) en multi-lasers in één laser zodat niet alleen zwarte tatoeage maar ook multi-kleur tattoo’s goed worden behandeld. Het minimale aantal behandelingen dat nodig is voor het verwijderen van een tatoeage loopt uiteen van 6-10 om de tatoeage volledig te verwijderen. Dit aantal kan oplopen als de tatoeage professioneel gezet is en nog vrij jong is. Bent u benieuwd wat we voor u kunnen beteken? Neem dan vrijblijvend contact op. We helpen u graag om uw tatoeage te verwijderen.