Wat is acne?
Heb je wel eens een puistjes gehad? Of zijn er mensen om je heen die last hebben van puistjes? Veel mensen krijgen tijdens hun pubertijd last van acne, of ‘jeugdpuistjes’ in de volksmond. Echter, acne komt niet alleen voor bij pubers maar ook bij volwassen en zelfs bij baby’s. Mijn jongste acnepatiëntje is 10 jaar oud.
Acne is ontsteking van talgklier die veroorzaakt wordt door P.bacteriën (Propionibacerium). Acne is ook een chronische aandoening, wat wil zeggen dat je er voor lange termijn last van hebt. Daarom is na een intensieve kuur van acnetherapie een onderhoudsbehandeling nodig. Meeste patiënten van mij komen daar één of twee keer per jaar voor terug. Natuurlijk doen ze thuis ook hun ‘huiswerk’ door hun huid dagelijks schoon te maken en een passende verzorgingscréme te gebruiken. Zowel de jaarlijkse behandeling alsmede het zelf thuis verzorgen is ‘key’ voor een succesvolle acnebehandeling.
Wat zie je bij een acnevorming?
- Comedonen (mee-eters): blackheads (zwarte puntjes) en whiteheads (witte onderhuidspuntjes), ook open- en gesloten comedonen genoemd.
- Gerstekorrels: een klein wit korreltje in of onder de huid
- Papels: verdikte rode bultjes.
- Pustels: die gele en rode puistjes, welke heel verleidelijk zijn om uit te knijpen.
- Infiltraten: alleen roodheid en pijn zonder pustels op de huid.
Welke soorten acne zijn er?
Er zijn veel soorten acne. We bespreken de volgende:
Acne vulgaris
De meeste bekende en ook de meeste voorkomende acnevorming en ontstaat vaak tussen de 15 tot 18 jaar. Hierbij heeft men vaak last van puistjes, pustels, papels, roodheid, ontsteking en commedonen.
Acne excriee
Bij deze soorten acne plukt men vaak aan de huid, bewust of onbewust, waardoor acne ontstaat. Men doet dat vaak door stress. Het is moeilijk om dit af te leren.
Acne tarda (volwassen acne)
Dit is acne die pas ontstaat na het 30 of 35ste jaar. Wordt ook wel volwassen acne genoemd.
Rosacea
In mijn praktijk zie ik vaak mensen die last hebben van rosacea. Meestal dachten de patiënten dat ze alleen couperose (rode wangen en neus of voorhoofd en kin) hebben. Dat klopt ook beetje. Want bij deze vorm van acne is sprake van een combinatie van fijne rode vaatjes, diffuse roodheid en puistjes bij elkaar. Alleen de puistjes komen af en toe tevoorschijn. De roodheid is vrijwel altijd aanwezig, vooral bij warm en kou wisseling / klimaatsverandering.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor acne. Veel voorkomende oorzaken zijn: hormoon schommeling, medicijn gebruik, voeding, erfelijkheid, stress, leeftijd, geslacht, werken of wonen in een te vochtig of te vette omgeving, make-up, bepaalde huidverzorgingsproducten en strakke kleding.
Behandelingsmogelijkheden
Bij dermatoloog of arts:
Een dermatoloog of arts beveelt vaak medicijnen aan om de acne te verlichten. Medicijnen die een dermatoloog of arts vaak aanbeveelt zijn onder andere:
- Benzoylperoxidegel
- Antibiotica
- Vitamine A zuur creme (Tretinoïne)
- Adapaleengel
- Isotretinoine (roaccudane)
Bij huidtherapeut
Waar artsen vaak een beroep doen op medicijnen, zal een huidtherapeut sneller een therapie of behandeling uitvoeren. Deze behandeling helpt niet alleen tegen de effecten van acne, maar helpt ook bij het voorkomen van acne in de toekomst. Wel is het nodig om regelmatig een behandeling uit te laten voeren. Bij Dermapuur werken we veel in samenwerking met artsen. Zo verwijzen dermatologen en artsen regelmatig mensen door die last hebben van acne.
Basis acnetherapie:
Reiniging, lichte scrub of peeling, diepte reiniging of masker.
Intensieve acnetherapie:
Peeling wordt vaak ingezet voor een acnebehandeling. Een peeling is een zuuroplossing waarmee de dode huidcellen eraf gaan en waardoor de groei van nieuwe huidcellen gestimuleerd wordt. De peeling heeft ook bacteriëndodende- en talgproductie remmende werking.
Er zijn verschillende soorten peelings:
- TCA peeling
- Salicylzuur
- Glycolzuur
- Fruitzuur
Laser/IPL:
De laser dood de P.bacterie die de acne veroorzaakt en verminderd de voedingsvoorziening waar de bacterie op leeft.
Microneeldling:
Deze huidbehandeling verbetert de acnelittekens door de aanmaak van het huideigen collageen en elastine te stimuleren.
Camouflagetherapie:
Een speciaal camouflagemiddel dat gebruikt kan worden in plaats van make-up. Deze is op gel basis en huidademend, hydraterend, kalmerend en voedend. Gebruik geen make-up op olie basis, dat kan poriën verstoppen en daardoor dus juist acne veroorzaken.
Wat kan je zelf doen?
Naar de dokter of naar een huidtherapeut? Als je liever niet naar een specialist gaat, kan je ook thuis zelf iets doen.
Tips voor thuis:
- Schoon houden van je huid. Niet alleen met water wassen, maar ook goede huidreiniging zonder huiduitdrogend effect. Zoals een ph-neutrale en bacteriën dodende reiniger.
- Een schone huid is de basis voor alle huidverzorging. B.v. verwijder na een avond stappen alle make-up alvorens naar bed te gaan. Hoe moe je dan ook bent.
- Schone kussensloop. Elke dag je kussensloop verschonen indien mogelijk. Of je doet elke dag een schone handdoek op je kussensloop. Dat voorkomt dat de bacterie die in de dode huidcellen op je kussen sloop liggen weer op je gereinigde schone huid gaan zitten.
- Vis olie capsules innemen bij blackheads (zwarte puntjes), gerstekorrels of verstopte poriën zonder ontsteking.
- Nooit aan je puistjes zitten of deze uitknijpen. Hoe graag je dat ook wil doen. Voorkomen is beter dan genezen. Dit voortkomt latere acnelittekens.
- Huid hydraterend houden met een goede dag- en nachtcréme. Dus niet met vaseline. Deze verstopt juist je huid.
- Liever niet onder de zonnebank gaan. Sommige patiënten van mij ervaren een vermindering van puistjes na een bezoek aan de zonnebank. Maar later wordt huid dikker en krijgen ze er toch weer last van.
- Drink twee liter water per dag. Het liefst met sneetje citroen erin (voor de smaak en ook voor de zuiverende werking).
- Probeer een eetdagboek bij te houden zodat je weet welke voeding bijdraagt aan het ontstaan van acne. Stel: als je 1 liter melk drinkt en kort daarna krijg je opeens last van puistjes dan kan je proberen een week te stoppen met drinken van zuivel. Als je huid daarna beter wordt, dan helpt is het goed om minder melk te drinken. Dat geldt voor veel voeding. Ander voorbeeld: doe twee weken glutenvrije voeding of twee weken alleen groenten eten.