Huidverjonging is een breed begrip. In het algemeen wil men graag fijne lijntjes of rimpels verminderen of verslapte huid verbeteren.  Pigmentvlekken verwijderen en poriën verkleinen horen ook bij huidverjonging. Daarnaast is een preventieve behandeling tegen rimpellijntjes ook een trend.

In mijn kliniek komen er veel mensen met de vragen: ‘Ik wil er graag beter uitzien, wat kan ik doen?’ of ‘Ik wil mijn rimpels verminderen, kan dat?’.  Dat zijn goede vragen. Als huidtherapeut vraag ik dan altijd eerst ‘Wat wilt u precies behandeld hebben?’ of ‘Waar stoort u zich het meest aan?’ Aan de hand van de antwoorden maak ik voor iedereen een persoonlijke behandelingsplan. Want iedereen is uniek en iedere huid ook.

Waardoor ontstaan rimpels?

Om het proces van huidverjonging te begrijpen, gaan we het eerst over de huidlagen hebben. Onze huid bestaat uit drie verschillende delen (van oppervlakkig naar diep):

 • Epidermis – opperhuid
 • Dermis – lederhuid
 • Subcutis – bindweefsel

In epidermis zitten 5 verschillende lagen (van oppervlakkig naar diep):

 • Stratum corneum – hoornlaag
 • Stratum lucidum – heldere laag
 • Stratum granulosum – keratohyaliene korrels laag
 • Stratum spinosum –stekelcellaag
 • Stratum basale – grondlaag

Dermis bevat collageen vezels en elastische vezels waardoor de huid zijn stevigheid behoudt.  De diepste laag, de subcutis is een vetcellen laag.

De huid heeft een beschermende functie voor ons lichaam. Vanaf het 25ste levensjaar worden collageen en elastine steeds minder aangemaakt. Door het los hangen van fibroblasten begint er langzaam een teken van veroudering zichtbaar te worden: rimpels.

De oorzaken van rimpels zijn divers onder andere leeftijd, erfelijkheid, UV-straling, zonnebanken, medicatie, gezondheid en eetgewoontes enz.

Behandelmethodes voor huidverjonging

Er zijn verschillende behandelmethoden om de huid er weer jonger te laten uitzien. Bij Dermpauur maken we bijvoorbeeld veel gebruik van chemische peelings. Peelings zijn exfoliërende oplossing (zuren) welke het natuurlijke exfoliatie proces van de huid versnellen. Afhankelijk van welke soorten zuur, kan de zuur de bepaalde diepte van de huidlagen bereiken waardoor effect op het regeneratie proces van de huid. Er zijn verschillende chemische peelings die we in onze huidkliniek uitvoeren namelijk:

 1. Fruitzuur: bestaat uit alfahydroxyzuren: AHA zuur: o.a. Glycolzuur, melkzuur, citroenzuur en amandelzuur.
 2. BHA of Salicylzuur: dit  zuur vermindert de ontsteking van acne, mee-eters tegen gerstekorrels.  Bijvoorbeeld voor iemand met vette huid of een acnehuid. Het resultaat: een intense zachte en schone huid.
 3. Glycolzuurpeeling: voor oppepper of onderhoud van de huid. Glycolzuur heeft krachtige exfoliërende werking waardoor verouderingsproces wordt tegengehouden en de beschadigde huid wordt hersteld. Tevens heeft dit  zuur ook een verstevigingswerking van de huid. Bijvoorbeeld voor een bruid die vlak voor haar mooie dag haar huid wil verbeteren of voor mensen die UV-schade te zien zijn op hun huid. Het resultaat: een gelijkmatige teint van de huid.
 4. Easy droxy peeling is een mix van verschillende zuren: Glycolzuur, melkzur, citroenzuur, salicylzuur en kojinezuur. Deze bereikt epidermis, de opperhuid.
 5. TCA peelings: TCA = TriChloorAzijn zuur. Voor diepste epidermale huidlagen. Een krachtige anti-aging peeling. Voor de leeftijd tussen 20 en 50 jaar. Voor fijne lijntjes, grove poriën, pigmentvlekken, preventief voor de rimpels.  Er zijn ook verschillende TCA peelings. Bijvoorbeeld: EASY-TCA peeling. Deze bevat 50% TCA en kan van epidermis tot bijna dermis huidlaag bereiken. Geschikt voor mensen wie graag doffe, slappe huid en diepe rimpels willen bestrijden. Het resultaat: zachtere en gladdere huid, geëgaliseerde teint.

Andere behandelmethodes

Naast de chemische peelings zijn er ook andere behandelmethodes. Zo is het ook mogelijk om rimpels, pigmentvlekken en couperose te behandelen met een laser. Bij Dermapuur gebruiken we hier de Duetto M.T. laser voor, waarmee we heel effectief de symptomen kunnen behandelen. Als u uw huid echt een boost wilt geven, dan kunt u ook kiezen voor een behandeling met de RRS Skinboosters. Hiermee wordt uw huid voorzien van onder andere vitaminen, antioxidanten en mineralen.

Bent u benieuwd wat Dermapuur voor u kan betekenen als het gaat om huidverjonging? Neem dan gerust contact op, we helpen u graag verder!